Wist je dat als je in Indonesië nasi bestelt je dan een portie witte rijst krijgt? Voor de duidelijkheid.. Nasi betekent witte rijst en Nasi Goreng betekent gebakken rijst. Vandaag eten we dus Nasi Goreng!
Er zijn verschillende recepten van Nasi Goreng, maar dit is het recept zoals wij hem van thuis hebben meegekregen. Simpel om te maken maar o zo lekker. Vaak samen met een gebakken eitje, kroepoek en eigen gemaakte pindasaus!
Nasi Goreng doet ons ook aan onze reis door Indonesie denken. Jennifer en ik zijn daar alweer 17 (!) jaar geleden samen geweest. Budget met de backpack op en oh wat hebben we daar een hoop meegemaakt. Misselijk van al de geuren en het reizen, kregen we ’s ochtends vroeg tijdens onze lange treinreis een bord Nasi Goreng voorgeschoteld. Oh wat hebben we daarom gelachen, ik durfde niet te weigeren dus daar zat ik dan om 7 u ’s ochtends met een bord gebakken rijst en spiegelei op mijn schoot. Achteraf gezien was het hartstikke lekker en super gastvrij dat we dit gratis kregen tijdens een treinreis! Maar goed terug naar het recept! Veel plezier met koken en maak je een foto en tag je ons erin?
Nasi goreng
4
servings30
minutes40
minutesIngrediënten
1 pak lassi toverrijst
1 prei
1 ui
300 gram kip
2 teentjes knoflook
1 rode peper
1 ei
duimpje gember
1 kippenbouillonblokje
ketjap A
Zonnebloemolie
schepje sambal naar eigen smaak
Nasi goreng
Doe de rijst in een pan met deksel en voeg water toe (1 vingerkootje water boven de rijst). Laat de rijst aan de kook komen en 8 minuten zachtjes laten koken. Zet uit en laat dan met de deksel erop een half uur staan.
Snijd ondertussen de kip in hele fijne stukjes.
Doe hetzelfde met de prei/ui/knoflook/peper en gember. Let op! Goed fijn snijden, niet van die grote stukjes.
Verwarm wat zonnebloemolie in een wok, voeg een kippenbouillonblokje en de sambal toe en ook de knoflook, gember, peper en ui. Bak dit een paar minuutjes.
Voeg de kip toe en bak ook een paar minuten mee tot de kip gaar is.
Schuif alles naar 1 kant en voeg een ei toe, hussel deze door elkaar totdat het verkruimeld is en meng dan alles samen.
Bak de prei kort mee.
Voeg de rijst beetje bij beetje toe en schep alles goed door elkaar.
Voeg tijdens het bakken de ketjap toe, zodat het een mooie bruine kleur krijgt. Altijd proeven om de te kijken of de smaak goed is. Meestal zijn 3 eetlepels ketjap voldoende.
Bak een spiegeleitje erbij en serveer bovenop de nasi goreng!